Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola
c
Szekszárdi Dienes Valéria
ÁLTALÁNOS ISKOLA | VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE
Szekszárd, Szent-Györgyi Albert u. 6       Telefon:74/511-471       E-mail:titkarsag@dienessuli.hu
Ma 2023. június 10., szombat, Margit napja van.
A
HÉT
2023 június
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Iskolánk a Dobd a kosárba! program résztvevője

Szép Magyar Beszéd verseny

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma idén is megrendezte a „Szép Magyar Beszéd” versenyt.

 

A februárban megrendezett városi versenyen – melynek a Szekszárdi Baka István Általános Iskola adott otthont – iskolánk 7.b. osztályos tanulója, Töttős Gábor János 3. helyezést ért el, s ezzel az országos döntőbe jutott, vagyis jogot szerzett arra, hogy a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolát és egyben Tolna vármegyét is képviselje.

 

A regionális versenyre, azaz (fél)országos döntőre két helyszínen kerül sor; a Dunától keletre eső vármegyék tanulói részére: 2023. március 24–26-án Kisújszálláson, a Dunától nyugatra eső vármegyék tanulói részére pedig 2023. március 30 – április 1-jén Balatonbogláron.

 

A lakóterületünk szerint, a jövő hét végén, Balatonbogláron megrendezésre kerülő döntőben kellett volna részt vennünk, de Gábornak abban az időpontban más fontos szereplése lesz. Ezért engedélyt kértünk és kaptunk a Kazinczy-díj Alapítvány elnökétől Kerekes Barnabástól, hogy a kisújszállási döntőben mérettethessük meg magunkat.

 

Március 24-én, pénteken délelőtt érkeztünk meg Kisújszállásra, ahol a Móricz Zsigmond Református Kollégium és Gimnázium szervezése által, rendkívül szívélyes fogadtatásban és vendéglátásban volt részünk. Idén az ország 11 megyéjéből érkeztek ide diákok, hogy összemérjék azon tudásukat, mennyire sajátították el anyanyelvünk szép és kifejező használatát. A versenyen hatvanegy versenyző szerepelt, akiknek egy szabadon választott és egy ott kapott, kötelező szöveget kellett felolvasniuk, értőn tolmácsolniuk a zsűri és a közönség felé. A vendégeknek (versenyzőknek, kísérőknek, érdeklődőknek) a versenyzés mellett több programot is kínált a nagy tapasztalattal rendelkező szervezőség; megismerhettük a város irodalmi hagyományait, turisztikai érdekességeit, kipróbálhattuk a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő gyógyvizét, felfedezhettük a Móricz Zsigmond Református Kollégium természetrajzi szertárát és múzeumát, emellett táncházban is szórakozhattunk. A verseny kiváló szakmai zsűrije vasárnap délelőtt 9 órakor tartotta az ünnepélyes eredményhirdetést a Városháza dísztermében. Töttős Gábor János a bronz fokozatú Kazinczy-jelvény, oklevél és könyvjutalom mellé megkapta az arany Kazinczy-díjat is, melyet csak a legeredményesebben szereplő tanulók kaphatnak meg, összesen 16-an. Felkészítő tanára: Mucska Melinda

 

echo"
www.dienessuli.hu Copyright © 2023 Minden jog fenntartva
";