Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola
c
Szekszárdi Dienes Valéria
ÁLTALÁNOS ISKOLA | VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE
Szekszárd, Szent-Györgyi Albert u. 6       Telefon:74/511-471       E-mail:titkarsag@dienessuli.hu
Ma 2023. január 29., vasárnap, Adél napja van.
B
HÉT
2023 január
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Iskolánk a Dobd a kosárba! program résztvevője

Határtalanul - 8.b.

         

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt által kiírt Határtalanul pályázat keretében 8.b. osztályos tanulóink 6 feledhetetlen napot töltöttek Erdélyben. A tanulmányi út során a diákok megismerkedhettek Erdély fontos történelmi helyszíneivel, földrajzi nevezetességeivel, természeti értékeivel.
Íme az útról készült beszámolójuk:
 
  1. nap: Első főbb megállóhelyünk Nagyvárad volt, ahol rövid séta keretében megnéztük a Római Katolikus Bazilikát, a Kanonok sort. Kolozsváron először a Házsongárdi temetőbe, Kolozsvár történelmi temetőkertjébe, vezetett utunk. Itt a gyerekek feladatot is kaptak, egy térkép alapján kellett híres magyar történelmi személyiségek sírhelyeit, különleges kriptákat megkeresniük és fotókat készíteniük. Ezután Kolozsvárt látnivalóit egy helyi idegenvezető segítségével tekintettük meg. Mesélt a Babes-Bolyai egyetemről, a város korábbi és mai történelmi helyzetéről, megnéztük Mátyás királyunk szobrát és szülőházát.
 
 
 
 
Az első szállásunk Torockón volt, ahol szabadprogram keretében sétálhattunk a megcsodálhattuk a világörökség részeként nyilvántartott kétablakos fehér házakat.
 
 
 

  2. nap: A tordai sóbányába vezetett. Itt magyar nyelvű idegenvezetéssel megismerkedtünk a bánya kialakulásával, múltjával és jelenével. A gyerekek kipróbálták a bányában működő vidámparkot.
 
 
Következő állomásunk Szováta, ahol egy kis túrát tettünk a Medve-tó körül. Eközben megismerhettük a tó keletkezéséhez fűződő legendát, a sós tavak és sziklák keletkezését. Ebben segítségünkre volt egy kedves, igen tájékozott idegenvezetőnk, aki több napon át kísért bennünket. Az út során megálltunk Korondon, ahol megismerkedtünk a híres székely népi fazekassággal. Látogatást tettünk egy helyi Fazekasnál, Józsa Jánosnál, így élőben is megtapasztalhattuk a honismeret órán tanult régi mesterséges egyikét. A tanulóknak volt apró szuvenírok vásárlására. Második szállásunk Ivón az Irgó panzióban volt.
 

  3. nap: Marosvásárhely megnéztük a főterén álló Kultúrpalotát, amelyről megtudtuk, hogy a magyaros szecesszió Lechner Ödön által elindított építészeti mozgalom egyik jelentős példája.
 
 
Kalandos túrán meghódítottuk a Madarasi Hargita csúcsát, a kopjafáknál megcsodáltuk a panorámát. Majd Székelyudvarhely fontosabb látnivalóival ismerkedtünk.
 
 
 
 

  4. nap: Gyergyószentmiklós érintésével, a Békás szoroshoz utaztunk. Lélegzetelállító látvány tárult elénk a szorost közrefogó szikláknak köszönhetően.
 
 
A Gyilkos-tónál egy rövid pihenőt tettünk és idegenvezetőnktől megismerhettük a tó keletkezésének legendáját. Csíksomlyón említést tettünk a Mária kultuszról, a hely csodatévő erejéről.
 
 
Szállásunkra utazva betértünk még Madéfalvára, ahol megkoszorúztuk a több mint 300 áldozat emlékére állított emlékművet.
 
 

  5. nap: Szejkefürdőn megtekintettük a „legnagyobb székely” Orbán Balázs sírját és emlékművét. a székelykapukról fotókat készítettek a gyerekek. Kiselőadás formájában felelevenítettük Csaba királyfi legendáját is. Segesváron rövid sétát tettünk, melynek történelmi központja 1999 óta a Világörökség része.
 

  6. nap: Fehéregyházán Petőfi Sándorra emlékeztünk, majd folytattuk utunkat Arad irányába. Az aradi tizenhárom vértanú emlékművénél koszorút helyezünk el. 
Hazatérve rendszereztük az út során meglátogatott nevezetességek, az ott szerzett ismeretek, illetve bemutatót készítettünk saját fotóinkból.
  Az utazás során összegyűjtött információk felhasználásával játékos vetélkedőt szerveztünk.
 
echo"
www.dienessuli.hu Copyright © 2023 Minden jog fenntartva
";