Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola
c
Szekszárdi Dienes Valéria
ÁLTALÁNOS ISKOLA | VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE
Szekszárd, Szent-Györgyi Albert u. 6       Telefon:74/511-471       E-mail:titkarsag@dienessuli.hu
Ma 2023. január 29., vasárnap, Adél napja van.
B
HÉT
2023 január
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Iskolánk a Dobd a kosárba! program résztvevője

Határtalanul - 8.a.

 
         
 
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt által kiírt Határtalanul pályázat keretében 8.a. osztályos tanulóink 6 feledhetetlen napot töltöttek Erdélyben. A tanulmányi út során a diákok megismerkedhettek Erdély fontos történelmi helyszíneivel, földrajzi nevezetességeivel, természeti értékeivel.
Íme az útról készült beszámolójuk:
 
1. nap: Első fontos megállónk Nagyvárad volt, ahol rövid séta keretében megnéztük a Római Katolikus Székesegyházat, a Kanonok sort. Kolozsváron meglátogattuk Mátyás szülőházát, megnéztük a belvárost, a Szent Mihály templomot és közös fotó készült a Mátyás-szoborral a háttérben. Az első szálláshelyünk Torockón volt, a napot a településen tett sétával zártuk.
 

2. nap: A tordai sóbányában tett látogatás lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek földrajzi és kémiai, történelmi ismereteiket elmélyítsék, kapcsolni tudják a mindennapokhoz. Természetesen a sóbányában működő vidámparkban a felhőtlen szórakozásra is volt lehetőség. Marosvásárhely újabb jelentős történelmi személyekre, tudósokra emlékezhettünk. Szovátán a Medve-tó partján sétáltunk, felelevenítve a tó legendáját, képződésével kapcsolatos történeteket. A napot a Székelyudvarhely közelében elhelyezkedő szálláson játékkal, esti beszélgetéssel zártuk.
 

3. nap: Korondon megismerkedtünk a székely népi fazekas mesterséggel, majd Segesvár történelmi központjában emlékeztünk nagyjainkra. Délután a Madarasi Hargita lejtőit hódítottuk meg, a kopjafáknál leróttuk kegyeletünket. A traktorral meg tett felfelé vezető úton megcsodálhattuk a fenyvesek élővilágát, a magas hegységek növényzeti öveit.
 

4. nap: Szejkefürdőn megismerkedtünk a székelykapuk történetével, felépítésével, megemlékeztünk Orbán Balázs munkásságáról. Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját és közelben lévő emlékházat is megtekintettük. A Békás-szorosban történt kiránduláson a Békás-patak eróziós felszínformáló tevékenységét figyelhettük meg, gyönyörködhettünk a Gyilkos-tó szépségében. Gyergyószentmiklóson meghallgattuk az örmény lakosság és templom történetéről a plébános úr előadását.
 
 
5. nap: Csíkszeredai városnézés után megnéztük a csíksomlyói kegytemplomot, rövid túrát tettünk a búcsú helyszínére. Madéfalván koszorút helyeztünk el az áldozatok emlékhelyénél. A Szent- Anna- tó és a Mohos- láp élővilágával ismerkedtünk meg.
 
 
 
6. nap: A hazaúton Petőfi körtefájánál róttuk le kegyeletünket, majd Aradon koszorút helyeztünk el a 48-as hősök emlékhelyénél.
 
 
 
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az iskola folyósóján kiállítást rendeztünk az utazás során készített legszebb fotókból. Az alsóbb évfolyamos diákok képes beszámolót hallgattak meg az út legfontosabb állomásairól, élményeiről. A tankonyhán a gyerekek kürtöskalácsot és tordai pogácsát készítettek, melyet az alsóbb évfolyamos tanulók is megkóstolhattak.

 
 
 
echo"
www.dienessuli.hu Copyright © 2023 Minden jog fenntartva
";