Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola
c
Szekszárdi Dienes Valéria
ÁLTALÁNOS ISKOLA | VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE
Szekszárd, Szent-Györgyi Albert u. 6       Telefon:74/511-471       E-mail:titkarsag@dienessuli.hu
Ma 2023. január 29., vasárnap, Adél napja van.
B
HÉT
2023 január
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Iskolánk a Dobd a kosárba! program résztvevője

Határtalanul - 7. évfolyam

Iskolánkban már hagyomány, hogy tanulóink a „Határtalanul” program keretében Erdélybe utazhatnak. Ebben a tanévben is sok diákunk vett részt ezen a programon, melynek célja a határon túli magyarság megismerése, Erdély történelmi és irodalmi emlékhelyeinek, nevezetesebb természeti értékeinek megismerése. Az utazás május 15-20-ig valósult meg az alábbi beszámoló szerint:

Szekszárdról 5 órakor indultunk, első állomásunk Nagyvárad volt, ahol egy rövid városnézés keretében megtekintettük a Római Katolikus Bazilikát. Megismerkedtünk Szent László legendájával kiselőadás formájában. Sétáltunk a Petőfi parkban, ahol Bethlen Gábor legnagyobb erdélyi fejedelem szobránál megemlékeztünk a Váradi kapitányokból lett erdélyi fejedelmekről. Tovább utazva elértünk Kolozsvárra, ahol egy idegenvezető segítségével megismerkedtünk Kolozsvár fontosabb nevezetességeivel. Megnéztük Mátyás király szobrát, szülőházát, a Babes-Bolyai Egyetemet és a Szent Mihály templomot. Utunkat folytattuk Torockóra. Szállásfoglalás és közös vacsora után a gyerekek szabadprogramot kaptak.

Második nap a tordai sóbányában folytattuk utunkat. Itt magyar nyelvű idegenvezetéssel megismerkedtünk a bánya kialakulásával, múltjával és jelenével. A gyerekek lehetőséget kaptak a bányában működő vidámpark kipróbálására. Ezután Szovátára utaztunk, ahol körbesétáltuk a Medve tavat. Jól felkészült idegenvezetőnktől (aki 3 napig folyamatosan kalauzolt bennünket a különböző helyszíneken) megismerhettük a tó keletkezéséhez fűződő legendát, mesélt a sós tavak, sós sziklák keletkezéséről és a fürdő korábbi kulturális szerepéről. Szállásunk a második naptól Ivón volt. A faházak elfoglalása után a csapat finom vacsorával zárta a napot.

A harmadik napon Korondon voltunk, ahol megismerkedtünk a híres székely népi fazekassággal. Lehetőségünk volt a helyi termelőktől ajándékokat vásárolni. Délután szállítóeszközt váltva traktorral mentünk fel a Madarasi Hargitára. A gyerekeknek nagy élményt jelentett, hogy a sípályákig egy traktor pótkocsiján zötyöghettek fel. Az izgalmakat az is fokozta, hogy az út közepén lerobbant a traktorunk, de találékony sofőrünk megoldotta a problémát, hóval hűtötte a túlhevült motort, így negyed óra elteltével indulhattunk is tovább. A túrán megtapasztalhattuk az iskolában tanultakat, miszerint a magashegységekben a magassággal változik a növényzet és az időjárási elemek is. A csúcson , a kopjafáknál fotókat készítettünk a csodálatos panorámáról. Külön élmény volt, hogy május második felében hógolyózhattunk.

A következő napon az eső ellenére végig mentünk a Békás patak által vájt szurdokon, ahol sétánk közben megcsodáltuk a Békás-szorost közrefogó hegycsúcsokat, majd a Gyilkos-tónál egy pihenőt tettünk. Idegenvezetőnktől megismertük a tó keletkezésének legendáját.

Az ötödik napon az ismert zarándokhelyre, Csíksomlyóra utaztunk, ahol említést tettünk a Mária kultuszról, a hely csodatevő erejéről. A templomban éppen misét tartottak, így rövid ideig részesei lehettünk egy fantasztikus példabeszédnek, ami a gyerekekre mély hatást tett. Tovább haladva megálltunk Madéfalván, ahol koszorút helyeztünk el az emlékműnél, melyet a több mint 300 áldozat emlékére állítottak. Szállásunkra visszaindulva útba ejtettük az örmény katolikus templomot Gyergyószentmiklóson.

A reggeli elfogyasztása után csomagjainkat bepakoltuk, majd elindultunk Magyarország irányába. Utunk során betértünk Székelykeresztúrra, ahol megtekintettük Petőfi híres körtefáját és elolvastuk a segesvári csatába induló költő utolsó estéjének történetét.

A kora esti órákban jókedvűen, élményekkel gazdagodva kicsit fáradtan értünk haza.

Úgy gondoljuk, hogy a kirándulás elérte célját, hiszen diákjaink megismerték Erdély helyszíneinek történelmi, földrajzi, biológiai és egyéb vonatkozásait. Tanulóink megtapasztalhatták az ott élő emberek mindennapjait, személyes tapasztalatokat gyűjtöttek az ottani életről. Szembesültek azzal, hogy az emberek magyarul beszélnek, az utcán magyar nyelvű feliratokat olvashatnak és hogy az ott élőknek mennyire fontos a magyarságuk, hagyományaik tisztelete, őrzése, ápolása. Ez a kulcsa identitásuk megőrzésének.

Az utat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával tudtuk lebonyolítani, melynek keretében 56 hetedikes diákunk ismerhette meg Erdély legszebb tájait és nevezetességeit.

 

 

 

 

 

echo"
www.dienessuli.hu Copyright © 2023 Minden jog fenntartva
";