Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola
c
Szekszárdi Dienes Valéria
ÁLTALÁNOS ISKOLA | VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE
Szekszárd, Szent-Györgyi Albert u. 6       Telefon:74/511-471       E-mail:titkarsag@dienessuli.hu
nyitvatartás: hétfőtől - péntekig 7:00-18:00
Ma 2024. március 2., szombat, Lujza napja van.
A
HÉT
2024 március
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Iskolánk a Dobd a kosárba! program résztvevője

Nemzetiségi nap - 2021.10.01.

Nemzetiségi nap - 2021.10.01.

Iskolánkban a szeptember utolsó hete a magyarországi német hagyományokról szólt. A nemzetiségi héten számos osztály vehetett részt kirándulásokon különböző sváb településeken. Az utak Mecseknádasra, Nagymányokra, Bátaszékre, Geresdlakra, Bajára és Várdombra tartottak. A tájházak látogatása mellett a gyerekek tanösvényeket tekinthettek meg, felszállhattak az Ulmer Schachtel – re, süthettek, főzhettek, táncolhattak.  A gőzgombóc, lángos és Salzkipfl ízét még most is a szánkban érezhetjük.

Egyszerre megelevenedett a népismeret órákon elsajátított tananyag. A hét csúcspontja a pénteki Nemzetiségi nap volt.  A reggel egy igazán jó hangulatú megnyitóműsorral kezdődött, amiben a Zene világnapját is megünnepeltük.  Az iskola énekkara magyar és német dalokkal, Cevis Mia Noémi német nyelvű verssel és Töttős Eszter harmonika szólójával emelte a műsor színvonalát. Ezután kezdődött a projektmunka. Több helyszínen, forgószínpadszerűen követték egymást a különböző programok. Az iskola épületében Erntedank mandalákat, kékfestő keretbe foglalt családfákat készítettek az egészen kicsik. A harmadik és negyedik évfolyamon két több hete tartó projekt zárásaként, egy igazi sváb településmakett, hartai motívumokkal díszített utcanév táblák és gót betűs monogramokkal jelzett bölcsők születtek. A felső tagozaton csuhézás, a Steier citera bemutatása és megszólaltatása, valamint közös éneklés volt a program.  Ezeken túl a gyerekek átfogó ismereteket kaphattak a tipikus sváb mesterségekről. A tornateremben táncház, a könyvtárban népviseleti kiállítás működött. 

Az iskolát elhagyva a város több helyszínén is kínáltunk programlehetőségeket. Néhány osztályunk egy várostörténeti séta keretében múzeumi foglalkozásokon bővíthette tudását. A Heinek Ottó német nemzetiségi közösségi házban a nagyobbak igazi hagyományos túrós és meggyes rétest sütöttek.  Az iskola pedagógusai, segítő szülők és nagyszülők mellett több meghívott vendégelőadó segítette a munkát: Köhlerné Koch Ilona táncpedagógus, Vincsákovics Mária és Gulyás Éva kézművesek, Németh Tibor citeraművész, valamit a sváb viseletek Lieszkovszky Tamás gyűjteményét gazdagítják.

Iskolánk az Oktatási Hivatal Német Nemzetiségi Bázisintézményeként számos jó gyakorlatot kínál a régió pedagógusainak. Ilyen jó gyakorlat a most megrendezett nemzetiségi nap is. A meghívott előadóinkon kívül tíz érdeklődő kollégát is üdvözölhettünk iskolánkban. A napot szakmai beszélgetéssel zártuk, ahol számos elismerő szó mellett, hasznos tapasztalatokat, ötleteket cserélhettünk.

 

Az alábbi képre kattintva megnézheti az eseményről készűlt videónkat

 

echo"
www.dienessuli.hu Copyright © 2024 Minden jog fenntartva
";