Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola
c
Szekszárdi Dienes Valéria
ÁLTALÁNOS ISKOLA | VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE
Szekszárd, Szent-Györgyi Albert u. 6       Telefon:74/511-471       E-mail:titkarsag@dienessuli.hu
Ma 2022. december 8., csütörtök, Mária napja van.
A
HÉT
2022 december
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Iskolánk a Dobd a kosárba! program résztvevője

Bemutatták, hogy lehet jó élmény a matematikatanulás

Forrás: https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bemutattak-hogy-lehet-jo-elmeny-a-matematikatanulas-1560847/

Amőba, klasszikus körülzárós stratégiai játék, szerencsekerék. Csupa szórakoztató elfoglaltság, amelyek révén a játékos észrevétlen fejleszti a gondolkodását.

Kilián Szilvia első osztálytól kezdve készít különféle eszközöket azért, hogy a matematika tanulása élvezetes, élményszerű legyen. E stratégiai és társasjátékok bemutatását vállalta a pedagógus egy belső képzés keretében, így néhány napja a tanító több kollégája látogatott el egy különleges matematikaórára. Az érdeklődők között egyaránt voltak alsó-, illetve felső tagozaton tanító pedagógusok, matematikát és más tárgyakat oktatók.

A szekszárdi Dienes iskola 3. b osztálya hét játékot mutatott be, a gyerekek mindvégig párban dolgoztak. Az elsőhöz fa spatulákat használtak, amelyeken szorzások és bennfoglalások szerepeltek, illetve egy-egy darabon a pech felirat. A játékosok részben azt tesztelték, aznap ki mennyire peches, nem mellesleg a már említett műveleteket, illetve a kerekítést gyakorolták. A továbbiakban számtáblákat, dobókockákat, kisméretű szerencsekereket, a pörgetéshez gémkapcsot, ceruzát használtak.

A tevékenységalapú tanulásszervezés lényegében egy sajátos munkaforma, módszereinek alkalmazásával a legváltozatosabb tananyagok feldolgozhatók, tudtuk meg Galigerné Pártai Erika igazgatóhelyettestől.

– Cselekvésre, problémamegoldásra cselekedtetésen és problémamegoldáson keresztül taníthatjuk a gyerekeket. Ha a cselekvés során még élményhez is jut, sokkal hatékonyabb lesz a munkája, nő az érdeklődése, egyre kompetensebb lesz abban, amit csinál. Ha mindezt párban, csoportban teszi, megsokszorozódik a figyelme, nő a felelősségérzete – állítja az intézményvezető-helyettes.

Kiderült, hogy az iskolában egyre többen használják ki a tevékenységalapú oktatás lehetőségeit. A matematikai logika fejlesztését táblás játékok segítségével egyre többen vállalják. A belső képzéseknek is nagy hagyományuk van az intézményben, fontosnak tartják, hogy a jó gyakorlatokat megosszák egymással a kollégák, tanuljanak egymástól.

echo"
www.dienessuli.hu Copyright © 2022 Minden jog fenntartva
";