Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola
c
Szekszárdi Dienes Valéria
ÁLTALÁNOS ISKOLA | VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE
Szekszárd, Szent-Györgyi Albert u. 6       Telefon:74/511-471       E-mail:titkarsag@dienessuli.hu
Ma 2023. január 29., vasárnap, Adél napja van.
B
HÉT
2023 január
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Iskolánk a Dobd a kosárba! program résztvevője

Erdélyben jártunk – Úti beszámoló

A Határtalanul! program keretében a Dienes Valéria Általános Iskola 42 hetedikes tanulója első alkalommal tett felejthetetlen kirándulást Erdély csodaszép tájain.

Az indulást alapos felkészülés előzte meg. Látogatást tettünk a Magyarság Házában, ahol sok érdekességet tudhattunk meg népünk kultúrájáról. Rendkívüli irodalom, történelem és földrajz órán készültünk fel a megtekinteni kívánt nevezetességekről.

Az utazás során átkeltünk a Király-hágón, felkerestük a nagyváradi Püspöki Palotát és a nagytemplomot, amely pünkösd alkalmából gyönyörű díszbe öltözött. A Petőfi parkban elsétáltunk Bethlen Gábor, a legnagyobb erdélyi fejedelem szobrához.  Kolozsváron a Babes-Bolyai Egyetem előtt különleges rejtvényt oldottunk meg, majd megtekintettük Mátyás király szülőházát és híres lovas szobrát, melyet a könyvekből már minden diák jól ismert. Rövid séta után folytattuk utunkat első szálláshelyünkre, az Europa Nostra díjjal kitüntetett faluba, Torockóra. A gyönyörű kis faluban megcsodáltuk a jellegzetes házakat és megismerkedhettünk a híres erdélyi kürtőskalács készítésének fortélyaival.

Másnap reggel korán indultunk, és bár a Tordai hasadékon nem sikerült végigmenni, helyette felkerestük a sóbányát, ahol igazán látványos keretek között elevenítettük fel földrajzos és kémiaismereteinket. A szovátai Medve-tó körüli séta során megismerkedhettünk a különleges tó létrejöttéhez fűződő legendákkal és valódi keletkezésével is. Korondon látogatást tettünk az egyik leghíresebb fazekasmester, Józsa János műhelyében, aki örömmel mutatta be a gyerekeknek mesterségét. Nehéz volt választani a szebbnél szebb remekművek közül, legszívesebben mindent magunkkal hoztunk volna.

Harmadnap délelőttjén felkerestük a zeteváraljai általános iskolát, ahol az igazgató úr nagy szeretettel mutatta be pici iskolájukat. Bepillantást nyerhettünk az iskola mindennapjaiba, mesélt hagyományaikról, örömeikről, nehézségeikről. Búcsúzáskor átadtunk az ottani diákoknak egy, az iskolánk tanulói által összeállított csomagot, amely tele volt kisebb és nagyobb gyerekeknek szóló mesekönyvekkel, regényekkel, társasjátékokkal. Aznap délután felejthetetlen kirándulást tettünk a Madarasi Hargitára, Székelyföld legmagasabb csúcsára. Bár félúton elkapott minket egy nyári zápor, mégis a csúcsra felérve meghatottan helyeztük el koszorúnkat a székelyek szent hegyén. Mire a traktorral leértünk a völgybe, már újra kisütött a nap, feledtetve velünk az átélt megpróbáltatásokat. A hazaúton megkoszorúztuk Szejkefürdőn Orbán Balázs síremlékét és megcsodáltuk a környékről összegyűjtött gyönyörű székely kapukat.

Az utolsó előtti napon szintén szép programok vártak ránk. Igazi nyári időben élvezhettük a napsütést és a gyönyörű tájat a Szent Anna-tónál, néhányan még a vízbe is bemerészkedtek. A mohos tőzeglápot bejárva különleges ökoszisztémával ismerkedhettünk meg, és titkon mindenki abban reménykedett, hogy végre megpillanthatunk egy élő példányt a környéken kissé elszaporodott mackók közül. Persze valójában sokkal nyugodtabbak voltunk így, hogy ez a kívánságunk nem teljesült. Délután felkerestük a híres csíksomlyói kegyhelyet, majd útban a szállásunk felé Farkaslakán megtekintettük Tamási Áron szülőházát és síremlékét. Nyergestetőn koszorút helyeztünk el az egykori nagy csata emlékművénél. Megindultan olvastuk a kopjafákon a hazáról és a magyarságról szóló idézeteket, melyet sokan lefényképeztek, lejegyeztek, és bekerültek az utazást megörökítő naplókba is.

Másnap bizony hosszú út várt ránk, de az utazást megszakítva rövid pihenőre megálltunk Körösfőn, a Sebes-Körös forrásánál.

Ez a program nem csak egy utazás volt, hanem igazi kézzel fogható pedagógiai program, melynek során jó volt látni, hogy az addig csak tankönyvből megszerzett ismeretek itt valósággá váltak, napról napra gyarapodtak a diákok történelmi, irodalmi és földrajzi ismeretei.

Beszámolónkat egy igazán kedves, személyes élménnyel szeretném zárni. Egyik kislány a csoportból megkért minket, ha Torockón lesz egy kis idő, segítsünk neki megkeresni a régen ott élt dédpapája testvérének a házát. A házról nem tudtuk sem azt, hogy hol van, sem azt hogy áll-e még egyáltalán, hiszen a családból csak Viki anyukája járt egyszer Erdélyben, Torockón, ahonnan a családja származik. A helyiek segítségével hamar kiderítettük, hogy a ház bizony még megvan, napjainkban a Babes-Bolyai Egyetem tulajdonában áll, és diákszálló működik benne, ahol városunk gimnazistái bizony többször is megfordultak már. Viki boldogan fényképezkedett a ház előtt, és bár az út mindannyiunknak gyönyörű élmény volt, a legszebb emlékkel mégis ő tért haza.

echo"
www.dienessuli.hu Copyright © 2023 Minden jog fenntartva
";