Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola
c
Szekszárdi Dienes Valéria
ÁLTALÁNOS ISKOLA | VALÉRIA DIENES GRUNDSCHULE
Szekszárd, Szent-Györgyi Albert u. 6       Telefon:74/511-471       E-mail:titkarsag@dienessuli.hu
Ma 2020. december 3., csütörtök, Ferenc napja van.
A
HÉT
2020 december
H
K
SZ
CS
P
SZ
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Iskolánk a Dobd a kosárba! program résztvevője

Fedezd fel a világot! 2020 - 2021 tanév Október

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

 

Ha a jégtakaró olvadása ilyen mértékben folytatódik 2030-ra már csak emlék lesz az Északi sarki jégtakaró. Az eddigi legmagasabb olvadási értékek felét az elmúlt 10 évben mérték. A Jegesmedvék veszélyben című WWF-jelentés, amely a Földön élő 22 000 jegesmedvét veszélyeztető tényezőket vizsgálja, rámutat arra, hogy az első számú tényező, amely fennmaradásukat fenyegeti, a globális felmelegedés. A jegesmedvéknek egyre nagyobb távokat kell megtenniük úszva két jégtábla között. Sok állat pusztul el végkimerülésben az út megtétele közben és sok anyaállat veszíti így el bocsait is.

A tengeri jégtakaró rendkívül fontos a jegesmedvék számára, hiszen ez a fő vadászterületük. Mivel a tengeri jég tavasszal korábban olvad, így a medvék kénytelenek korábban a szárazföldre menni. Ahogy csökken a jegesmedvék vadászterülete, egyre kevesebbet tudnak elejteni fő zsákmányukból, a fókából, így kevesebb zsírtartalékot tudnak felhalmozni, és kisebb lesz a testsúlyuk az év hátralévő időszakára. Az anyamedvék így szoptatni sem tudnak rendesen, és egyre kevesebb jegesmedvekölyök marad életben.

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

A sarkkör lakói már érzékelnek is néhányat a klímaváltozás hatásaiból: az elmúlt száz évben 5°C-kal növekedett a levegő átlaghőmérséklete, a sarki jégtakaró kiterjedése viszont 6%-kal csökkent. Ez utóbbi az elmúlt húsz év “eredménye”.

Az Északi-sark olyan ütemben alakul át, hogy nincs vesztegetni való időnk: a globális felmelegedést okozó gázkibocsátást sürgősen csökkentenünk kell. Jelenleg az egyetlen jogi eszköz, ami védelmet nyújthat a globális felmelegedés ellen, a Kiotói Egyezmény, amely a következő évtizedre azt tűzte ki célul, hogy a fejlett országok gázkibocsátásukat 5%-kal csökkentsék.

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

És mi mit tehetünk?

Életmódunk, fogyasztási szokásaink megváltoztatásával sok dolgot tehetünk a globális felmelegedés megelõzéséért. Legyünk mértékletes vásárlók. Keressük a környezetbarát termékeket , megoldásokat. Ezek sokszor a pénztárcánk barátai is!

A klímaváltozáshoz természetesen a hulladéktermelésnek is köze van. Az összefüggés nagyon egyszerű és egyértelmű. A hulladék – lényegét tekintve – kidobott anyag és energia. Minden termék nyersanyagainak beszerzése, legyártása, szállítása, használata, illetve a belõle keletkezõ hulladék ártalmatlanítása üvegházhatású gázok kibocsátásával jár. Ha kevesebb hulladékot termelünk, akkor anyagot és energiát takarítunk meg. A hulladék elkerülésével vagy mérséklésével, tehát pl. hulladékmegelõzéssel és újrafeldolgozással csökkenteni lehet a klímaváltozás mértékét.

 • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!
 • Szigeteljük megfelelően házunkat , így spórolhatunk a fűtéssel is!
 • Használjunk energiatakarékos izzókat , ezzel pénztárcánkat is kíméljük!
 • Részesítsük előnyben a tömegközlekedést , biciklizést az autózással szemben!
 • Új háztartási gép vásárlásakor válasszuk az energia- és víztakarékosabbat !Ha nem használjuk, kapcsoljuk ki! A készenléti állapotban tartott eszközök energiafogyasztása az USA-ban évente 50 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős.

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

Komposztáljunk!

Évente saját súlyunk tízszeresének megfelelő tömegű szemetet dobunk el. Az elszállított szemét 60%-a lerakóba kerül, ahol a baktériumok metánt fejlesztenek, ami szintén erősen üvegházhatású gáz. Az élelmiszerhulladék kétharmada komposztálható, így csökken a káros gázkibocsátás, és a komposztból táplálékhoz jutnak növényeink.

Az élelmiszertermelés és szállítás évente és fejenként kb. 4 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. A környezet védelme érdekében fogyasszunk minél több helyi terméket!

Csökkentés, újrafelhasználás, újrafeldolgozás legyen a jelszó! Angolul ez a 3R program (reduce, reuse, recycle). Legfontosabb a csökkentés. Egyre több csomagolóanyagot, reklámszemetet dobunk ki, rengeteg felesleges tárgyat veszünk a reklámok hatására. Újra felhasználni természetesen nem lehet mindent, de például a műanyag szatyrok többszöri használatával rengeteget lehet spórolni. Ha Nagy Britanniában mindenki kétszer használja a műanyag szatyrot, akkor évente 4 millió szatyor gyártása válik feleslegessé. Mindezzel nem csak a jegesmedvéken segítünk, hanem hozzájárulunk ahhoz is, hogy csodálatos világunk élhető maradjon.

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

A jegesmedvék a globális felmelegedés fő áldozatai lehetnek

Forrás: https://www.erdekesvilag.hu/a-jegesmedvek-a-globalis-felmelegedes-fo-aldozatai-lehetnek/

Fedezd fel a világot! (2020. október)

 1. Mennyi jegesmedve él jelenleg a Földön?
 2. Nézz utána minek a rövidítése a WWF !
 3. Mi fenyegeti a jegesmedvék fennmaradását?
 4. Miért fontos a jégtakaró fennmaradása a jegesmedvék számára?
 5. Mi okozza a globális felmelegedést?
 6. Nézz utána, mi a Kiotói Egyezmény lényege!
 7. Hogyan segít a jegesmedvéken, ha csökkentjük a hulladéktermelést?
 8. hogyan csökkentheted a hulladék mennyiségét otthonodban?
 9. Mi köze a komposztálásnak a globális felmelegedéshez?
 10. Mit jelent a 3R rövidítés?

Beküldési határidő: november 6.

Csak kézzel írott megoldásokat fogadunk el.

Ajánlott tantárgyak: biológia, kémia, földrajz

echo"
www.dienessuli.hu Copyright © 2020 Minden jog fenntartva
";